Blog

Οικονομία στο ρεύμα 6 tips για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οικονομία στο ρεύμα. Όλοι γνωρίζουμε πως η τιμή της ενέργειας στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη είτε μιλάμε για ηλεκτρικό ρεύμα είτε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον απαραίτητη. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος η απερίσκεπτοι κατανάλωση ηλεκτρικού επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.

Η ανάγκη για οικονομία στο ρεύμα φέρνουν αναμνήσεις του παρελθόντος με τους γονείς να μας υπενθυμίζουν να κλείσουμε το φως ή το ψυγείο που φυσικά εμείς σαν παιδιά το ξεχνούσαμε. Αργότερα φυσικά όταν αρχίσαμε εμείς να πληρώνουμε το ρεύμα του δικού μας σπιτιού καταλάβαμε ότι τέτοιες μικρές ενέργειες έχουν αντίκτυπο στον λογαριασμό.

Σύμφωνα με μελέτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) αλλά και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από το 1980 έως το 2010 φτάνει το 30% με 40%. Με την τιμή της κιλοβατώρας να αναβαίνει συνεχώς, η οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Κοιτάξτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ελέγξτε τις συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, κοιτάξτε την μόνωση στα παράθυρα και τους τοίχους. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται από την συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας από τον χρήστη π.χ. συνεχόμενη χρίση κλιματιστικού, η ποιότητα των ηλεκτρικών συσκευών, ο φωτισμός κ.α. Διαβάστε παρακάτω έτσι ώστε να ενημερωθείτε πως μπορείτε να κάνετε οικονομία στο ρεύμα.

1.Κλείστε τις πρίζες.

Βγάλατε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα; Οι ηλεκτρικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και όταν είναι συνδεδεμένα στην πρίζα.

  • Μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή όλη την ώρα. Όταν η τηλεόραση είναι stand by συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα.
  • Κλείστε τον διακόπτη της τηλεόρασης ή βγάλτε την από την πρίζα.
  • Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα ήχου, ράδιο, home cinema κλπ.
  • Κλείστε τον υπολογιστή την οθόνη και το εκτυπωτή σας στο τέλος της ημέρας.
  • Υπάρχουν πολύμπριζα στην αγορά με ενσωματωμένο διακόπτη On/Off. Πατώντας το Off κάνετε οικονομία στο ρεύμα μιας και το πολύμπριζο διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις καταναλώσεις.

2.Αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Έχει έρθει η ώρα να αλλάξτε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας. Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές είναι σε γενικές γραμμές ενεργοβόρες. Παλαιοτέρα οι κατασκευαστές δεν έδιναν μεγάλη σημασία στην εξοικονόμηση ενέργειας και έτσι οι παλιές συσκευές κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νέα μοντέλα ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, σκούπες είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξοικονομούν ενέργεια.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θεσπίσει πρότυπα που κατατάσσουν τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος. Οι ηλεκτρικές συσκευές κατατάσσονται σε κατηγορίες με G την χειρότερη και Α+++ την καλύτερη. Προφανώς προτιμήστε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+ και άνω.

3.Οικονομία στο ρεύμα & Φωτισμός.

Χρησιμοποιήστε τον φως του ήλιου. Η χρήση του φυσικού φωτισμού μπορεί να μειώσει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σπίτια με πολλά και μεγάλα παράθυρα και πόρτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδανικά την ενέργεια του Ήλιου. Ανοίξτε λοιπόν τα παράθυρα και τα πατζούρια του σπιτιού. Τραβήξτε τις κουρτίνες και επωφεληθείτε από το δωρεάν φως που χαρίζει ο ήλιος.

Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες στου σπιτιού σας. Οι παλιές λάμπες σιγά-σιγά αντικαθιστούνται με λάμπες LED. Οι λάμπες LED προσφέρουν τεράστια οικονομία έως και 80% και με πολύ καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από λάμπες LED ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και τον χρωματισμό του φωτισμού που χρειάζεστε.

Κλείστε τα φώτα του σπιτιού σας. Δεν υπάρχει απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για οικονομία. Ελέγξτε τα φώτα του σπιτιού σας, δείτε πόσα πραγματικά φώτα χρειάζεστε ταυτόχρονα ανάμενα. Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το κάθε δωμάτιο και θα δείτε τους λογαριασμούς ρεύματος να μειώνονται.

4.Ηλιακός Θερμοσίφωνας.

Ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια είναι για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ζεστό νερό χρήσης λέμε το νερό που χρησιμοποιήσουμε για το μπάνιο (Ντους, πλύσιμο χεριών κ.λ.π) και την κουζίνα (πλύσιμο πιάτων κ.λ.π).

Η εγκατάσταση και χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια πολύ καλή μέθοδος για οικονομία στο ρεύμα. Αντί να βασίζεστε στο ηλεκτρικό ρεύμα η ηλιακή ενέργεια αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό του σπιτιού. Η ενέργεια του ήλιου αποθηκεύεται μέσα σε μια δεξαμενή ζεστού νερού και διανέμεται μέσα το σπίτι όταν αυτό απαιτηθεί. Τις μερες που δεν υπάρχει ήλιος μια ηλεκτρική αντίσταση αναλαμβάνει να ζεστάνει το νέο χρήσης του σπιτιού.

  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούν δωρεάν ενέργεια!
  • Η ηλιακή ενέργεια είναι ελεύθερη και άφθονη ακόμα και σε μέρες με συννεφιά.
  • Μετατρέπουν αποδοτικότατα την ηλιακή ενέργεια σε θερμότητα και μειώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον επιδοτεί την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

5.Θέρμανση.

Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση με ηλεκτρικό κοστίζει . Υπάρχουν πολλοί τρόποι θέρμανσης με ηλεκτρικό : κονβέκτορες, σόμπες, καλοριφέρ λαδιού, πυρακτώσεως, αερόθερμα κ.λ.π.

Η κατανάλωση ρεύματος για την θέρμανση μπορεί να είναι πολύ υψηλή. Όταν το θερμαντικό σώμα χρησιμοποιείται συνεχώς, τότε το κόστος κατανάλωσης του ηλεκτρικού μπορεί να φτάσει και 54 λεπτά του ευρώ την ώρα, ανάλογα με τον τύπο του σώματος.

Εξαίρεση αποτελεί η χρήση του κλιματιστικού. Το κλιματιστικό έχει την ικανότητα να παράγει θερμότητα πολύ οικονομικότερα από ένα συμβατικό σώμα θέρμανσης με ηλεκτρικό. Έτσι η θέρμανση με κλιματιστικό μπορεί να είναι και 70% φθηνότερη.

Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα είναι χρήσιμη μόνο για τοπική θέρμανση του χώρου. για Για μεγαλύτερη άνεση και οικονομία, μπορεί να συνδυαστεί θέρμανση με ηλεκτρικό σώμα και κλιματιστικό ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του σπιτιού.

6.Πώς να μετρήσω την οικονομία στο ρεύμα/ενέργεια;

Για την σωστή και ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να εγκαταστήστε έναν μετρητή κατανάλωσης ενέργειας. Ο μετρητής κατανάλωσης ενέργειας δείχνει πόση ενέργεια χρησιμοποιείτε, πόσο κοστίζει η ενέργεια αλλά και το επίπεδο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι καλύτεροι μετρητές ενέργειας σας επιτρέπουν να μετράτε πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε ηλεκτρική συσκευή ή συσκευή. Μπορούν επίσης να σας δείξουν πόσα χρήματα εξοικονομείτε όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την ενέργεια  αποτελεσματικότερα. Είναι πολύ χρήσιμο να μπορείτε να μετράτε την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι συσκευές του σπιτιού σας. Η μέτρηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε τους λογαριασμούς και να περιορίσετε τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες συσκευές καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια. Ποιες συσκευές καίνε το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι. Για να μην ξεφύγουν οι λογαριασμοί και τα έξοδα του ηλεκτρικού από τον έλεγχο θα πρέπει να ξέρετε ότι:

  • Κουζίνα, Ηλεκτρικά μάτια
  • Θερμάστρες, σόμπες, θερμοπομποί
  • Κλιματιστικά
  • Θερμοσίφωνας
  • Βραστήρας
  • Στεγνωτήρας +Πλυντήριο
  • Ψυγείο + Καταψύκτης
Πως βοηθάει η σήμανση στις Ηλεκτρικές συσκευές;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει με οδηγία της την ενεργειακή σήμανση στις συσκευές με την οποία αποτυπώνεται η ενεργειακή κλάση τους. Με άλλα λόγια, αυτό που μαθαίνουμε είναι η ενεργειακή απόδοση των συσκευών με χαμηλότερη στην κλίμακα την G και αποδοτικότερη την Α. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου έργου από μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση A. Στην προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της απόδοσης των συσκευών συναντάμε και τη σήμανση Α+ και Α+++.

Στόχος αυτής της σήμανσης είναι η ελαχιστοποίηση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Για τον καταναλωτή βέβαια αυτό σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων αφού μια ενεργειακά αποδοτικότερη συσκευή σημαίνει και εξοικονόμηση ενέργειας.

Την παραπάνω σήμανση τη συναντάμε σε ηλεκτρικές συσκευές όπως τα ψυγεία, τα πλυντήρια (ρούχων και πιάτων), οι ηλεκτρικές κουζίνες, τα κλιματιστικά και οι λαμπτήρες. Έτσι λοιπόν, όταν διαλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε υπόψη μας και την παράμετρο «ενέργεια».

Οι παραπάνω πληροφορίες αναγράφονται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα των ηλεκτρικών συσκευών μαζί με άλλες πληροφορίες που αφορούν το προϊόν. Για παράδειγμα, αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, η ενεργειακή κλάση της συσκευής, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε kwh, η ετήσια κατανάλωση νερού (αν πρόκειται για ψυγείο), ο θόρυβος κατά τη λειτουργία του (αν πρόκειται για κλιματιστικά), η μέση διάρκεια ζωής (στους λαμπτήρες) κ.ά.

Φροντίζετε λοιπόν πάντα να ελέγχετε την ενεργειακή ταμπέλα στις ηλεκτρικές συσκευές προτού αποφασίσετε ποια θα επιλέξετε. Σκεφτείτε ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια εξασφαλίζοντας ένα καθαρότερο περιβάλλον διαβίωσης.

Όλοι οι παραπάνω είναι μερικοί απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, τους οποίους όμως αν τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας θα δούμε σίγουρα διαφορά στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Πηγη: ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ, Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης